Privacy Policy

PURPOSE

Bison Consolidated Bhd Group of Companies (“Bison”) in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 is taking steps to ensure that we are in compliance with the new Act. Bison is committed to ensure that so that all the staff/customers can be assured that your personal data is in secure and responsible hands.

This Privacy Statement outline the practices in collecting information and on your choices pertaining to the processing and disclosures of such information.

PERSONAL INFORMATION

Personal information refers to all information that can be identifiable to you as an Individual including sensitive personal information which might relates to health, family, religious beliefs, etc

TYPES OF PERSONAL INFORMATION

Due to the need to ensure that we can provide you with effective and efficient services or to ensure that the position and job are in line with your personality, capabilities, next of kin contacts details in case of emergency, we need to collect relevant personal information on the staff/customers. The information that we require are but in not limited to; Name, Date of Birth, Gender, Race, NRIC documents, KWSP, Socso, Residential Address, Telephone No, Email address, Bank account no, bankruptcy checks, qualifications, family details.

HOW DO WE COLLECT YOUR PERSONAL INFORMATION

We collect your personal information when you apply for a job by filling out our job application forms or in case of our customers/suppliers, when you fill one of the survey form/feedback form as a customer or when you register as one of our approved suppliers. For staff hired, we do collect additional information in form of family details and other information in the course of your employment with Bison.

USAGE OF YOUR PERSONAL INFORMATION

Your personal information will be used for the following purposes:-
• Process potential staff application for employment
• Verification of staff qualifications and experiences
• To enrol in the statutory bodies to facilitate payment of KWSP/Socso/Income Tax
• Transmission of salaries and other payments
• In case of emergency, to contact the nearest Next of Kin
• To process the details for insurance purposes
• To manage staff training and skills improvement needs
• To contact the customers on complaints, feedbacks and to conduct survey
• To verify payment addresses, information and other matters pertaining to sales/purchases from customers/suppliers and to keep track of receipts/payments history
• Marketing and cross selling of products, promotions and offers
• Your personal information may also be disclosed to other companies within the Group, our strategic partners, merchants, professional advisors, financial institutions and credit bureaus, law enforcement agencies, government agencies
• Your information maybe also be disclosed to a 3rd party as a result of restructuring, sale and acquisition of companies within and outside the group, provided that the onus is on the recipient company to use it for the purpose only

YOUR RIGHTS TO ACCESS, CORRECT OR DELETION OF YOUR PERSONAL INFORMATION

You may request for access, request for correction and deletion of your personal information held by us. You may also limit the processing at any time hereafter as well. If you wish to amend or update any of your personal information in our possession after we verify that you are the owner of the information, by writing via email or written form to the following address:-
• 260 Jalan KIP4, KIP Industrial Park, 52200 Kuala Lumpur, Malaysia
• Email Address : myNEWScareline@myNEWS.com.my
• Contact Our Care line via 1800 88 1231

UPDATED TO PRIVACY STATEMENT

We may update this privacy statement from time to time and the latest updated version shall apply and supercede all previous statements, including but not limited to leaflets and hardcopy versions.

KENYATAAN PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

TUJUAN

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Kumpulan Syarikat Bison Consolidated Bhd sedang mengambil langkah/dalam proses untuk memastikan bahawa semua kakitangan /pelanggan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi tersebut di mana Bison komited supaya semua kakitangan dan pelanggan berasa yakin bahawa data peribadi yang didedahkan kepada pihak kami adalah selamat dan terpelihara.

Dasar Privasi ini menerangkan polisi kami mengenai pengumpulan, penggunaan dan pendedahan maklumat tersebut.

MAKLUMAT PERIBADI

Maklumat peribadi merujuk kepada segala maklumat dalam milikan atau kawalan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda sebagai individu atau mana mana individu lain termasuklah maklumat peribadi yang sensitif yang mungkin berkaitan dengan kesihatan, keluarga, agama dan lain lain.

JENIS MAKLUMAT PERIBADI

Data Peribadi ini sedang atau diproses bagi tujuan menyediakan perkhidmatan yang cekap dan berkesan atau untuk memastikan bahawa kedudukan dan pekerjaan adalah selaras dengan keupayaan dan personaliti anda, butiran kenalan /saudara terdekat sekiranya berlaku kecemasan, bagi tujuan tersebut kami perlu mengumpulkan maklumat peribadi yang berkaitan untuk kakitangan / pelanggan.

Maklumat peribadi yang kami perlukan termasuk tetapi tidak terhad kepada: Nama, Tarikh Lahir, Jantina, Bangsa, Dokumen Kad Pengenalan, KWSP, Perkeso, Alamat Rumah, No. Telefon, Alamat E-mel, Nombor Akaun Bank, rekod kebankrapan, kelayakan, butir butir keluarga.

BAGAIMANA KAMI MENGUMPUL MAKLUMAT PERIBADI ANDA

Kami mengumpul maklumat peribadi melalui borang permohonan pekerjaan semasa anda memohon kerja. Bagi pelanggan /pembekal adalah semasa anda mengisi salah satu borang kajiselidik / borang maklum balas sebagai pelanggan atau semasa anda mendaftar sebagai pembekal yang telah diluluskan oleh pihak syarikat. Untuk kakitangan yang telah diterima bekerja, kami perlu mengumpul maklumat tambahan dalam bentuk butiran keluarga dan juga maklumat lain yang dikira perlu .

PENGGUNAAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA

• Memproses permohonan kakitangan yang berpotensi untuk memenuhi kekosongan jawatan
• Pengesahan kelayakan dan pengalaman kakitangan
• Untuk mendaftar dalam badan badan berkanun untuk memudahkan pembayaran KWSP / PERKESO / Cukai Pendapatan
• Transmisi pembayaran gaji dan juga bayaran lain
• Dalam kes kecemasan, menghubungi keluarga terdekat
• Memproses maklumat untuk tujuan Insuran
• Menguruskan latihan kemahiran dan meningkatkan kecekapan kakitangan
• Menghubungi pelanggan untuk setiap aduan, maklumbalas dan juga menjalankan kajiselidik
• Mengesahkan alamat pembayaran, maklumat dan perkara perkara lain yang berkaitan dengan jualan / pembelian daripada pelanggan / pembekal dan juga untuk menyimpan rekod sejarah pembayaran dan resit
• Pemasaran dan jualan langsung , promosi dan tawaran
• Maklumat peribadi anda juga mungkin akan didedahkan kepada lain lain syarikat yang berada di dalam Kumpulan, rakan kongsi yang strategik, peniaga, penasihat profesional, institusi kewangan dan biro kredit, agensi penguatkuasaan undang undang, agensi kerajaan
• Maklumat anda juga mungkin akan didedahkan kepada pihak ketiga sebagai hasil penyusunan semula, penjualan dan pengambil alihan syarikat syarikat dalam dan luar kumpulan itu, bergantung kepada penerimaan dan penggunaan syarikat bagi tujuan tertentu sahaja

HAK UNTUK MENGEKSES, PEMBETULAN DAN KEMAS KINI MAKLUMAT PERIBADI ANDA

Anda boleh memohon untuk mengekses, memohon untuk pembetulan dan menghapuskan maklumat peribadi anda yang dipegang / disimpan oleh pihak kami. Anda juga boleh menghadkan pemprosesan pada bila bila masa selepas ini. Sekiranya selepas ini anda ingin meminda atau mengemas kini mana mana maklumat peribadi anda yang berada dalam simpanan kami, selepas pihak kami membuat pengesahan bahawa anda adalah pemilik maklumat tersebut, anda boleh menghubungi pihak kami melalui e-mel atau borang ke alamat berikut:
• 260 Jalan KIP4, KIP Industrial Park, 52200 Kuala Lumpur, Malaysia
• E-mel : myNEWScareline@myNEWS.com.my
• Menghubungi hotline 1800 88 1231

KEMASKINI KENYATAAN PRIVASI

Kami mungkin mengemaskini pernyataan privasi ini dari masa ke semasa dan versi kemaskini hendaklah terpakai dan mengatasi semua kenyataan sebelum ini, termasuk tetapi tidak terhad kepada risalah dan versi bercetak.